Коли под Наем Асеновград

Home » Коли под Наем Асеновград
Адрес address delivery, Asenovgrad, Plovdiv 4230, Bulgaria
Телефон +359883444355
Такси
 • Място на наемане: 15 EUR
 • Място на връщане: 15 EUR
 • Извънработно време Наемане: 40 EUR
 • Извънработно време Връщане: 40 EUR
Работно Време
 • Понеделник: 09:00 - 18:00
 • Вторник: 09:00 - 18:00
 • Сряда: 09:00 - 18:00
 • Четвъртък: 09:00 - 18:00
 • Петък: 09:00 - 18:00
 • Събота: 09:00 - 18:00
 • Неделя: Затворено

 

Място на наемане Място на наемане
Асеновград
Дата на наемане
Място на връщане Място на връщане
Дата на връщане

 

Асеновата крепост – символът на Асеновград

 

Асеновата крепост се намира в известния като Чернатица дял на Родопите. Разположена е на рида Могилата върху самотна скала и е надвесена над шосето Асеновград – Смолян, минаващо по долината на река Асеница.

Тя се състои от външно укрепление и цитадела. Външната крепостна стена е с дебелина 2,9 м и е със запазена височина до 3 метра.

 

Крепостта, символ на Асеновград, носи името на Иван Асен Втори, който през 1231 г. я укрепва и разширява. Съоръжението обаче е много по-старо, защото още през V-ІV в. пр. Хр. траките са оценили непристъпността на терена и са построили укрепление на това място. Районът на крепостта е обитаван и през Римската и Ранновизантийската епоха.

 

Според археологическите данни българската крепост датира от втората половина на IX в. Превзета е по време на Третия кръстоносен поход. Крепостта е съществувала до 1410 г., когато е разрушена от османски войски.

Обектът е проучен основно при разкопки през 70-те години на миналия век. Преди 10 години на крепостта беше монтирано художествено осветление по европейски проект. Асеновата крепост е част от 100-те национални туристически обекта.

 

Манастири, църкви и параклиси превръщат Асеновград в Малкия Йерусалим

 

4 манастира, 40 църкви и над 200 параклиса в Асеновград и околностите му са причината районът да бъде наричан Малкия Йерусалим. Манастирите са Араповски, Бачковски, Мулдавски и „Св. св. Кирик и Юлита“, който беше превърнат в религиозно средище отново през 2014 г.

Дълги години преди това манастирът беше база на Съюза на архитектите, но пловдивският митрополит Николай заведе дело за собствеността и го спечели.

 

Всеки от храмовете в Асеновград и региона е забележителен със своята история и архитектура, но интересни вярвания са свързани с църквата „Света Богородица Успение“ в кв. „Горни Воден“. Тя е наричана Златната ябълка.

Легендата разказва, че през 1765 г. жена, която не можела да има деца, закъсняла за службата за Света Богородица и не успяла да получи благословен хляб. Свещеникът й дал една ябълка и не след дълго тя заченала.

Затова и всяка година на петата събота от Великия пост там се чества празникът Златната ябълка и се вярва, че след участие в ритуала всяка жена ще има свое дете.

 

Хиляди поклонници идват да измолят здраве от Бачковската богородица

 

Бачковският манастир е вторият по големина у нас. Разположен е на пътя Асеновград – Смолян и е лесно достъпен. В почивните дни и на големите църковни празници хиляди вярващи, поклонници и туристи посещават обителта.

Особено препълнен е на храмовия празник на света Богородица – 15 август.

 

Идват да се поклонят на светинята или просто да прекарат няколко часа сред манастирския покой или в красивите му околности. Микроклимата на обградената от върховете на Родопите манастирска котловина е много благоприятен.

Манастирският комплекс заема площ от близо 8000 кв. метра и е разположен на 440 метра височина. Включва два двора и четири църкви. Манастирът има и 13 параклиса, 8 в Асеновград и околностите му и 5 край манастира и пътя за Асеновград.

Наред с туристи от целия свят, Бачковският манастир е посещаван и от много държавни и църковни гости, отдаващи почит на мястото му в църковния живот на българите и наслаждаващи се на запазените образци на църковно изкуство.

Манастирът е обявен за национален паметник на културата.  Постоянно е отворен за посещения.

 

На Бачковските водопади попадаш в друг свят

 

Красота и спокойствие – това вижда и усеща човек, озовал се на Бачковските водопади. Те са на 25 километра от Пловдив, но стигнеш ли до тях, се зареждаш с положителна енергия от живата вода.

 

До тях може да се стигне пеша за 10 минути, като се тръгне от Бачковския манастир. Вървейки в посока местността Клувията, пред очите се отваря красива природа. Гледката става още по-впечатляваща, когато зърнеш пълноводните водопади. Всички те са образувани от карстови разломи. Един от тях се намира в резервата „Червената стена“.

Водопадите са на разстояниe на около минута-две един от друг.

 

 

 

Copyright © Plovdiv Rent a Car ® 1995-2024. All rights reserved
Услуга на VIVORENT - Your Car Rental